Opakowania biodegradowalne
Rewolucja ekologiczna w przemyśle gastronomicznym
Rewolucja ekologiczna, która dzieje się na naszych oczach dotyka niemal wszystkich dziedzin codziennego życia. Każdemu z nas zależy na tym by żyć na czystej planecie. Dlatego cieszy fakt, że coraz więcej osób dokonuje świadomych wyborów, choćby podczas codziennych zakupów w kawiarni, lodziarni czy restauracji.
Niemal każdy lokal gastronomiczny, oferujący napoje na wynos, wydaje ich dziennie setki. Gdyby każdy z nich przerzucił się na kubeczki biodegradowalne, problem śmieci i zanieczyszczeń byłby znacznie mniejszy. Podobnie jeśli chodzi o lody, których zwłaszcza w sezonie sprzedaje się bardzo dużo.
Takie ekologiczne kubeczki na lody, kawę czy zimne napoje to świetna alternatywa dla ich plastikowych odpowiedników, które albo rozkładają się bardzo wolno, albo w ogóle nie ulegają biodegradacji.
Rozsądne podejście do kwestii opakowań jest więc dziś nie tylko trendem, ale koniecznością. Wpływa również znacząco na wizerunek firmy. Dlatego jako przedsiębiorcy pragniemy pokazać, że ekologia i dobro naszej planety nie jest nam obojętne. Z tego powodu bardzo ważną część naszej oferty stanowią ekologiczne opakowania biodegradowalne. Dzięki nim nasi klienci mogą mieć pewność, że dokonują właściwych wyborów.
Czym są opakowania biodegradowalne?
Opakowania biodegradowalne wykonane są z surowców organicznych, najczęściej pochodzących ze źródeł odnawialnych tj. celuloza, trzcina cukrowa, banany czy rośliny strączkowe. Po wyrzuceniu, dzięki działalności mikroorganizmów, ulegają przekształceniu w biomasę lub składniki odżywcze. Mogą być również poddane recyklingowi.
Z kolei opakowania kompostowalne to takie, które po wyrzuceniu mogą zostać przekształcone w naturalny nawóz. By było to możliwe opakowanie musi spełniać wymagania normy EN 13432. Zgodnie z nią musi się ono rozłożyć co najmniej w 90%, w okresie 6 miesięcy.
Nie sposób nie zauważyć licznych zalet opakowań kompostowalnych i biodegradowalnych. Przede wszystkim eliminują ilość odpadów – szybko się rozkładają lub zostaję poddane recyklingowi, zyskując drugie życie. Podczas rozkładu nie wydzielają szkodliwych substancji, zmniejszają emisję CO2 i chronią środowisko. Dodatkowo są nie tylko bezpieczne dla środowiska, ale również bardzo trwałe i wytrzymałe.
Nic więc dziwnego, że coraz więcej restauracji i firm cateringowych wybiera takie właśnie ekologiczne opakowania. To bardzo dobra informacja, ponieważ dzięki temu wspólnie możemy mieć pozytywny wpływ na nasze środowisko i skutecznie walczyć z nadmierną ilością odpadów i śmieci.
W Galago znajdziecie najwyższej jakości biodegradowalne opakowania, przeznaczone zarówno dla klientów hurtowych jak i detalicznych. Od ponad 20 lat zaopatrujemy restauracje, kawiarnie, lodziarnie, punkty szybkiej obsługi itp. Nasze opakowania chętnie kupują też klienci indywidualni, którzy szukają ekologicznych rozwiązań na różne rodzinne uroczystości jak wesele, chrzciny czy komunie.
Galago – biodegradowalne i kompostowalne opakowania dla gastronomii
W naszym sklepie internetowym możecie w bardzo prosty sposób zamówić dowolną ilość ekologicznych opakowań, przeznaczonych do kontaktu z zimną i ciepłą żywnością np.:
Kubki i łopatki biodegradowalne do lodów – o pojemności od 78 do 550 ml, dostępne w dwóch wzorach. W zestawie biodegradowalne i kompostowalne łopatki o różnej długości (8 i 9,8 cm) oraz łyżeczki do lodów.
Kubki biodegradowalne do napojów zimnych – dostępne w dwóch wzorach, o pojemnościach od 218 do 581 ml.
Kubki biodegradowalne do napojów gorących – dostępne w trzech wzorach i różnych pojemnościach – od 86 to 581 ml.
Produkowane są one z czystego papieru celulozowego z certyfikatem FSC (Forest Stewardship Council). Użyta celuloza pochodzi z lasów, zarządzanych odpowiedzialnie poprzez ochronę drzew i środowiska naturalnego dla przyszłych pokoleń. Kubeczki na lody i napoje mogą być wyrzucane na mokro, jako odpady organiczne, które wrócą do natury.
Oferujemy również możliwość personalizacji wybranych kubeczków, poprzez umieszczenie na nim logo, hasło czy dowolny motyw graficzny.