Coraz większy pośpiech i natłok obowiązków w życiu codziennym sprawia, że coraz więcej ludzi coraz częściej skarży się na brak czasu lub chęci na samodzielne gotowanie posiłków. Stąd wzrost zainteresowania gotowymi daniami kupowanymi lub zamawianymi na wynos. Panująca obecnie pandemia koronawirusa i wynikające z niej obostrzenia wprowadzone przez polski rząd dodatkowo skłoniły, a nawet zmusiły większość lokali gastronomicznych do serwowania swoich produktów wyłącznie na wynos lub z dostawą do domu. Ograniczenia te wiążą się z koniecznością zakupu przez przedsiębiorców opakowań jednorazowych przeznaczonych do wydawania i transportu posiłków i napojów. Wybór takich pojemników wbrew pozorom może nie być łatwy.
Czym kierować się wybierając opakowania do swojego lokalu?
Istnieje wiele kryteriów, które należy wziąć pod uwagę. Jednym z aspektów, o których nie wolno zapomnieć jest bezpieczeństwo opakowań. Niezbędne atesty oraz spełnienie odpowiednich norm jakościowych to absolutna podstawa. Opakowania jednorazowe w przypadku serwowania dań i napojów na wynos stają się wizytówką lokalu. Kontakt pracownika cukierni lodziarni czy restauracji jest w tym przypadku ograniczony do minimum. Z kolei opakowanie towarzyszy mu podczas konsumpcji. Dlatego tak bardzo istotne jest oferowanie naczyń wysokiej jakości, a także o estetycznym wyglądzie. Opakowanie musi być wykonane z najwyższej jakości tworzywa, być trwałe, a przy tym ładne. Należy także pamiętać aby odpowiednio dobierać rodzaj naczynia do temperatury dania. Wyróżniamy opakowania przeznaczone do kontaktu z produktami gorącymi i zimnymi. Posiadają one zupełnie odmienne cechy i stosowane niezgodnie z przeznaczeniem mogą popsuć smak lub jakość pożywienia, a nawet powodować jego całkowitą nieprzydatność do spożycia. Ponieważ opakowania jednorazowe muszą zapewnić bezpieczny transport produktu, muszą być one wykonane z tworzyw wytrzymałych i gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury wewnątrz nich.
Opakowania jednorazowe wizytówką firmy
Jeśli chodzi o estetykę opakowań, bardzo dobrym rozwiązaniem jest opatrzenie ich logo firmy lub innym przyjemnym dla oka nadrukiem. Takie personalizowane kubki czy inne opakowania nie tylko wyglądają profesjonalnie, ale także zwiększają prawdopodobieństwo, że klient wróci do lokalu. Dzięki takiemu opakowaniu nie zapomni on bowiem nazwy lodziarni czy restauracji zaraz po wyjściu z budynku. Nazwa lokalu będzie mu towarzyszyć w drodze do domu lub na spacerze i w czasie spożywania posiłku lub napoju.
Opakowania jednorazowe przyjazne dla środowiska
W ostatnim czasie na rynku opakowań można zauważyć wyraźny trend wzrostu zainteresowania produktami biodegradowalnymi. Świadomość ekologiczna społeczeństwa i jego wzmożone dbanie o środowisko sprawia, że coraz większą popularnością cieszą się biodegradowalne kubki i łopatki do lodów czy kubki do napojów zimnych i gorących. Tworzywo, z którego są wykonane ulega rozkładowi w krótszym czasie niż tradycyjne plastikowe odpowiedniki jednocześnie dorównując im funkcjonalnością.
Do kogo kierowana jest oferta opakowań jednorazowych?
Z produktów, jakimi są opakowania jednorazowe korzystają zarówno duże restauracje, jak i mniejsze lokale. Obecnie na rynku można znaleźć bogatą ofertę dedykowaną lodziarniom (jednorazowe kubeczki czy łopatki do lodów), kawiarniom (kubki na gorące napoje) czy punktom z fast-food (opakowania na frytki czy inne dania gorące). Osoby prywatne czy przedsiębiorstwa organizujące imprezy plenerowe również mogą być zainteresowane zakupem różnego rodzaju opakowań jednorazowych aby w wygodny sposób zaserwować dania i napoje swoim gościom.
Zapraszamy do zapoznania się z naszą bogatą ofertą opakowań jednorazowych dla gastronomii.